Gedenkplekken.nl maakt gebruik van cookies. Hier vindt u meer informatie.

Cremeren

Cremeren is het proces waarbij een overleden lichaam wordt verbrand. Op de dag van de crematie wordt de kist naar het crematorium gebracht. De allereerste crematie in Nederland vond plaats in het jaar 1914, sinds 1955 is cremeren ook wettelijk toegestaan. Cremeren is in 1968 gelijkgesteld aan begraven. In 2003 waren er voor het eerst meer crematies dan begrafenissen in Nederland. In 2010 werd 57% van de overledenen gecremeerd. 

De crematieplechtigheid 

Als het tijd is voor de plechtigheid neemt de uitvaartverzorger iedereen mee naar de aula waar de kist staat, eventueel omringd met kaarsen, bloemen en een foto van de overledene. De dienst duurt gemiddeld drie kwartier tot een uur. 

De crematie

Het cremeren op zich gebeurt meestal direct na de uitvaartdienst. De familie mag aanwezig zijn bij het invoeren van de kist. Dit kan helpen bij de verwerking van het verlies. In een oven past precies een kist. De standaardtemperatuur van een oven is rond de 1000 graden Celsius. De ovens zijn tegenwoordig helemaal computergestuurd. De daadwerkelijke verbranding, het cremeren, duurt één tot anderhalf uur.

Voor het cremeren wordt de identiteit van de overledene gecontroleerd. Het registratienummer op de papieren moet overeenkomen met het nummer op de kist. Voordat de kist in de oven gaat, komt er een vuurvast steentje met een uniek crematienummer op. Het steentje blijft tijdens het cremeren in de oven waardoor de as altijd kan worden geïdentificeerd.

Na de crematie

Na het cremeren, wordt de as verzameld en in een aspan gedaan om af te koelen. Na een paar uur worden met een magneet alle spijkers, nietjes, medisch staal en andere metalen uit de as gehaald. Vervolgens wordt de as fijngemalen in een cremulator. Vanuit de cremulator gaat de as in een asbus die in de algemene nis wordt geplaatst. Bij wet is vastgelegd dat de as minimaal 1 maand in het crematorium moet blijven en nabestaanden hebben tot 6 maanden de tijd om te bedenken voor welke asbestemming wordt gekozen. 

Natuursteenvakbedrijf

De vakspecialist van het natuursteenbedrijf zal u graag persoonlijk adviseren over de mogelijkheden van een gedenkteken t.b.v. de asbestemming na een crematie met bijbehorende investeringen. Ga eens langs bij een Natuursteenvakbedrijf bij u in de buurt. Extra zekerheid verkrijgt u bij de natuursteenvakbedrijven met juiste leveringsvoorwaarden, Natuursteengarantie en aangesloten bij de branche organisatie.