Gedenkplekken.nl maakt gebruik van cookies. Hier vindt u meer informatie.

Welke uitvaartverzekeringen zijn er?

Uitvaartverzekeringen kun je splitsen in twee categorieën:

Natura-uitvaartverzekering

De natura-uitvaartverzekering bestaat uit een vast pakket. De verzekeraar neemt alle zorg uit handen. Hij schakelt de begrafenisondernemer in en regelt alle zaken rond de begrafenis of crematie. Deze verzekering keert geen geld uit. Wil je meer dan wat in het pakket zit, dan moet je je extra verzekeren.

Hoe wil je het?
Jij hebt van tevoren bepaald hoe je je uitvaart geregeld wilt hebben. Denk aan:

  • de beslissing voor een begrafenis of crematie;
  • hoeveel volgauto’s nodig zijn;
  • hoeveel kaarten verstuurd moeten worden;
  • hoe de plechtigheid en de bijeenkomst daarna eruit moeten zien.

Wat kost het?
Jouw wensen bepalen de kosten van de uitvaart en de premie die je betaalt. Natura-uitvaartverzekeraars hebben lijsten samengesteld die je kunt invullen. Dat kan op papier, maar ook op internet.

Hebben de nabestaanden later geen extra wensen? Dan wordt alles volgens afspraak voor ze verzorgd. Ook zijn dan alle kosten door de verzekering gedekt.
Hebben de nabestaanden later wel extra wensen? Let dan op! Dit kan extra kosten met zich meebrengen.

Kapitaalverzekering

De kapitaalverzekering keert bij overlijden wel een geldbedrag uit. De hoogte van dat bedrag bepaal je op het moment dat je de verzekering afsluit. Met deze uitkering betalen de nabestaanden de uitvaart. Daarnaast kun je allerlei extra zorg meeverzekeren. Zoals:

  • terminale zorg;
  • huisbewaking tijdens de plechtigheid;
  • deskundige nazorg bij rouwverwerking.

Voor wie?
De kapitaalverzekering sluit je af voor jezelf en eventueel voor je partner. Vaak zijn kinderen vanaf 24 weken zwangerschap tot achttien jaar gratis meeverzekerd. Zij zijn dan meeverzekerd voor het hoogst verzekerde bedrag van een van de ouders.

Hoe betaal je? 
De premie betaal je periodiek, bijvoorbeeld jaarlijks. Maar je kunt ook kiezen voor een eenmalige koopsomstorting. Sommige verzekeraars verhogen de uitkering met een jaarlijkse winstbijschrijving.

Bron: Verbond van Verzekeraars