Gedenkplekken.nl maakt gebruik van cookies. Hier vindt u meer informatie.

Kosten crematie

Een crematie is niet per definitie goedkoper dan begraven hoewel dit wel vaak wordt verondersteld. Wist u dat de gemiddelde prijs voor een eigen graf volgens het Landelijk Organisatie Begraafplaatsen (LOB) €13,-- per maand is en een algemeen graf zelfs €10,-- per maand gemiddeld. Een crematie kost in Nederland gemiddeld €1200,-. 

Naast de crematiekosten zijn er ook kosten voor andere onderdelen die bij een uitvaart horen. Bijvoorbeeld de basiskosten, die gelden voor zowel een crematie als begrafenis. In de basiskosten zitten de diensten van de uitvaartverzorger, bezorging van de kist en de laatste verzorging van de overledene. Daarnaast heeft u te maken met de kosten voor bijvoorbeeld de bloemen, rouwvervoer en catering. Maar ook de kosten voor grafstenen, gedenktekens, urnen en urnen graven komen er nog bij. Indien u er voor kiest om de as niet te verstrooien maar een persoonlijke plek wilt hebben, dan is een urnengraf één van de meest mooie invullingen. Een plek om naar terug te gaan. 


Vraag naar de mogelijkheden van urnengraven bij één van de natuursteenvakbedrijven op deze site. Wilt u extra zekerheid kies dan voor een natuursteenvakbedrijf met een natuursteengarantie van ABN Natuursteen.

Crematiekosten in het weekend

Als een crematie in het weekend plaatsvindt dan kunnen de crematiekosten hoger uitvallen, omdat er een weekendtoeslag wordt berekend. De weekendtoeslag geldt vaak voor meerdere onderdelen van de uitvaart. Bijvoorbeeld het rouwvervoer en de dragers die eventueel ingehuurd worden.

De kist 

Bij een crematie kiest men vaak voor een eenvoudige, goedkopere kist. Hierdoor zijn de crematiekosten vaak lager. Specifieke kosten zijn de kosten voor de asbestemming. Er zijn diverse mogelijkheden voor asbestemming en dus ook verschillende prijzen. Na de crematie kunt u bijvoorbeeld kiezen voor as verstrooiing op een strooiveld of op zee. Dit kost ongeveer € 90,-. U kunt er ook voor kiezen om (een gedeelte van) de as in een urn te bewaren. Een urn kost tussen de € 300,- en € 500,-  e.e.a. afhankelijk van het materiaal. Wilt u de urn in een urnenmuur (columbarium) plaatsen? Dan betaalt u gemiddeld € 340,- voor een periode van vijf jaar.

Overzicht kosten crematie

BEGRAFENISKISTEN  
Kartonnen kist t.b.v. crematie  € 225,00
Eenvoudige eiken gefineerde kist € 400,00
Luxe eiken gefineerde kist € 575,00
Luxe mahonie gefineerde kist € 625,00
Luxe massief eikenhouten kist € 1.050,00
Bloemstuk op de kist € 100,00
   
CREMEREN   
Onderstaande kosten zijn indicatief en gemiddeld  
Kosten voor cremeren € 800,00
Asbestemming: strooien en milieutoestalg € 150,00
   
URNEN (vele urnen zijn mogelijk)  
Eenvoudige keramieken urn € 150,00
Luxueuze natuurstenen urn met ornamenten € 750,00
Gedenkplaat (gemi.20 x 30 cm) graniet incl.graveren € 350,00

Voor een uitgebreider overzicht download u het pdf hiernaast.

Maar wat kost het cremeren nu eigenlijk? Voor een standaard crematie moet je al gauw rekenen op € 1.200,- en daar komen de kosten voor het regelen van de uitvaart en overige kosten zoals bijvoorbeeld de kist rouwauto en evt. volgauto's, rouwkaarten en koffietafel nog bij. De totale prijs is geheel afhankelijk van de specifieke wensen, maar u komt voor een uitvaart inclusief cremeren al gauw uit op een gemiddelde prijs van € 5.500,-

Natuursteenvakbedrijf

De natuursteenvakspecialist van het natuursteenbedrijf zal u graag persoonlijk adviseren over de mogelijkheden van een gedenkteken t.b.v. de as verwerking na een crematie met bijbehorende investeringen. Ga eens langs bij een Natuursteenvakbedrijf bij u in de buurt. Extra zekerheid verkrijgt u bij de natuursteenvakbedrijven met juiste leveringsvoorwaarden, Natuursteengarantie en aangesloten bij de brancheorganisatie.