Gedenkplekken.nl maakt gebruik van cookies. Hier vindt u meer informatie.

Materialen

Natuursteen is er in vele varianten. Stuk voor stuk zijn het unieke producten met elk hun typerende eigenschappen, kleur en uitstraling. Van homogeen tot geaderd of bont gekleurd. Ook in kleurstelling is er een grote variëteit: van natuurlijk wit, crème, geel, oranje, rood, groen, bruin tot diepzwart. De populairste soorten natuursteen zijn graniet, marmer en kalksteen. Andere veelgebruikte steensoorten zijn gabbro en gneis.

Natuursteen:  divers en degelijk

Natuursteen is het meest gebruikte materiaal voor gedenktekens. Dit komt vooral door de degelijkheid en duurzaamheid van het materiaal. De natuurstenen gedenktekens kunnen langdurig worden blootgesteld aan weer en wind zonder slijtage te vertonen. Bijkomend voordeel is dat er over het algemeen maar weinig onderhoud nodig is om de gedenksteen zijn fraaie uiterlijk te laten behouden.

Marmer en kalksteen

Van oudsher zijn marmer en kalksteen de meest gebruikte soorten voor gedenktekens. Marmer ontstaat uit kalksteen en heeft dus overeenkomstige eigenschappen. Per soort kunnen de verschillen echter groot zijn qua kleur en adering. De populariteit van marmer en kalksteen is de laatste jaren wat afgenomen maar door het grote aantal soorten, de vorst- bestendigheid en degelijkheid worden ze nog veelvuldig toegepast. Minder duurzaam is de glans, die onder invloed van vuil en weersomstandigheden na enkele jaren afneemt.

Graniet

Graniet is tegenwoordig de meest gebruikte soort natuursteen voor gedenktekens. Dat komt vooral door de betrouwbaarheid van deze steensoort. Graniet is vorstbestendig, behoudt lange tijd zijn glans en is goed bestand tegen vervuiling. Graniet kenmerkt zich door de gelijkmatig gespikkelde structuur en is er in vele kleuren. Meest voorkomend zijn de rood- en bruintinten.

Gabbro en gneis

Gabbro en gneis zijn verwant aan graniet en beschikken over dezelfde solide eigenschappen. Gabbro kenmerkt zich door het regelmatig uiterlijk en de donkere (grijs, groen, zwart) kleurstellingen. Gneis heeft een wat gespikkelder structuur en waaiert wat meer uit van zachte tot bonte kleuren.

Cortenstaal

Cortenstaal, is een metaallegering, bestaande uit ijzer waaraan koper, fosfor, silicium, nikkel en chroom zijn toegevoegd. De sterkte is vergelijkbaar met die van andere gelegeerde staalsoorten zoals roestvast staal (RVS). De bruine roestkleur is het meest typische uiterlijke kenmerk.

Roestvrijstaal

Roestvast staal, ook RVS of inox genoemd en ook bekend als roestvrij staal, is een legering van hoofdzakelijk ijzerchroomnikkel en koolstof. Om van roestvast staal te kunnen spreken, is minimaal 11 tot 12% chroom en maximaal 1,2% koolstof nodig. Verder zijn in veel soorten roestvast staal ook de elementen molybdeentitaniummangaanstikstof en silicium terug te vinden. Eigenschappen zijn sterk, roestvast, magnetisch en vervormbaar, is wel gevoelig voor chloor.

Glas

Glas is een vaste stof. De bekendste verschijningsvorm is het kleurloze glas zoals dat voor vensterglas en drinkglazen wordt gebruikt. 

Hoewel glas geen kristalstructuur heeft, heeft het met veel kristallen gemeen dat het doorzichtig is en het licht breekt. Een bekende glassoort, voor gebruiksvoorwerpen, maar vooral voor siervoorwerpen, wordt wel kristalglas of kortweg kristal genoemd. Het verschil tussen glas en kristal is gedefinieerd op basis van het loodgehalte.

Brons

Brons is een legering van koper en tin. De legering heeft een roodachtige tot gelige kleur, afhankelijk van het tingehalte. De periode in de geschiedenis waarin de mensheid op grote schaal gebruik maakte van voorwerpen gemaakt van brons, heet traditioneel de bronstijd. Brons is het eerste metaal (op enkele eerdere voorwerpen van koper uit het neolithicum na) dat in de Lage Landen door de mens werd gebruikt, ter vervanging van steen in het paleolithicum. Het is een taai en corrosiebestendig materiaal, dat zich goed leent voor bewerking. Een bronzen oppervlak krijgt na een zekere tijd een groen patina.

Lood

Lood wordt sinds 5000-4500 voor Chr. gebruikt omdat het wijdverspreid op aarde voorkomt en eenvoudig kan worden bewerkt. Alchemisten dachten dat lood het oudste metaal was en associeerden het met de planeet Saturnus. In het Romeinse Rijk werden loden pijpen gebruikt om water te transporteren die in sommige gevallen 2000 jaar later nog steeds in gebruik zijn.

In de jaren 1980-1990 ontstond het besef dat lood schadelijk is voor het milieu met als gevolg dat het gebruik ervan aan banden werd gelegd. In autobrandstoffen werd lood vervangen door andere stoffen en loden pijpleidingen werden vervangen door pijpleidingen in kunststof, (verzinkt) staal of koper.

Het symbool van lood Pb is afkomstig van de Latijnse naam Plumbum. Lood is een zwaar metaal en is grijs van kleur.


Wij houden u graag op de hoogte

Als u dat wilt sturen wij u het laatste nieuws en publicaties per e-mail.