Gedenkplekken.nl maakt gebruik van cookies. Hier vindt u meer informatie.

Een gedenkplek zegt iets over de overledene

De manier waarop wij de overledenen gedenken heeft zich door de eeuwen heen ontwikkeld. Vroeger was het zo dat het graf voortkwam uit de gedachte dat de doden rusten in de aarde, in afwachting van de wederopstanding. Het kruis bij de graven is het symbool dat uiting geeft aan de verwachting van wederopstanding. Tegenwoordig zien we dit kruis nog terug in de vorm van allerhande grafstenen en gedenktekens, die voornamelijk dienen ter herkenning en erkenning van de overledenen. Het kruis wordt ook nog wel veelvuldig gebruikt in uitingen rondom het overlijden, zoals overlijdensberichten.

Persoonlijke inbreng

Tegenwoordig wordt steeds vaker op een persoonlijke manier invulling gegeven aan een gedenkteken op een gedenkplek. Dat kan door voor iets anders dan de klassieke, liggend/staande vorm te kiezen. Bijvoorbeeld voor de onbewerkte variant van de zwerfkei, waarmee eigenlijk een reis terug in de tijd wordt gemaakt die doet denken aan de gedenkrituelen van onze voorouders.

Bent u op zoek naar een gedenkteken van glas, natuursteen, cortenstaal, rvs, brons of lood? Niet somber en standaard maar precies hoe u wilt herinneren? U wilt zelf bepalen hoe het grafmonument of urnen graf eruit komt te zien. Misschien heeft u zelf een ontwerp van het gedenkteken? Tevens zou u graag willen dat het grafmonument en of gedenkteken snel geplaatst wordt op de gedenkplek.

Eigen ontwerp

U kunt het grafmonument zelf ontwerpen en samenstellen. Tekeningen, foto's en teksten kunnen in het gedenkteken verwerkt worden. De verschillende stadia in het fabricageproces kunt u verder volgen en bij het plaatsen kunt u ook zelf aanwezig zijn. 

De natuursteenvakbedrijven ontwerpen, vervaardigen, restaureren en plaatsen diverse gedenktekens op maat. Iedere grafsteen in glas, natuursteen, cortenstaal, rvs, brons of lood is uniek. Zij verzorgen de vergunningaanvraag bij de betreffende begraafplaats of gemeente en regelen de verzekering.

Natuursteenvakbedrijven die lid zijn van ABN Natuursteen beschikken over vakmensen die alles over natuursteen, de vele gebruiksmogelijkheden ervan en het onderhoud van dit materiaal kennen. Zij adviseren u bij uw ontwerpen, vervaardigen, restaureren, plaatsen en onderhouden van gedenktekens. Ook de vergunningaanvraag bij de betreffende begraafplaats of gemeente wordt geregeld inclusief de verzekering.

Wij houden u graag op de hoogte

Als u dat wilt sturen wij u het laatste nieuws en publicaties per e-mail.