Gedenkplekken.nl maakt gebruik van cookies. Hier vindt u meer informatie.

Kosten van een crematie met urnengraf

Het overlijden van een naaste gaat gepaard met verdriet. Voor de nabestaanden zijn er veel zaken die in relatief korte tijd moeten worden geregeld. Niet alleen moeten er beslissingen worden genomen over de plechtigheid, maar ook over allerlei financiële en juridische onderwerpen. Wij benoemen kort wat er bij een crematie allemaal komt kijken en met welke kosten u rekening moet houden.

U kunt het zo duur maken als u zelf wilt

Voor een begrafenis (plechtigheid) zijn er enkele onderdelen essentieel en onvermijdelijk. Uw keuzes uit verschillende opties zorgen voor een stijging van de uiteindelijke kostprijs. In die zin heeft u zelf veel in de hand. De belangrijkste kostenpost zijn de zogenaamde grafkosten.

Grafkosten of grafrechten

De grafkosten of grafrechten zijn de kosten die verbonden zijn aan het 'pachten' of 'huren' van het stukje grond op een begraafplaats waarin de overledene begraven zal worden. Grond is over het algemeen duur in West-Europa en met name in Nederland kunnen de grafkosten flink oplopen, tot wel € 10.000,-. Uit onderzoek in 2012 is gebleken dat Naarden de duurste gemeente is met € 449,15 per jaar voor grafkosten van een eigen graf of familiegraf. De gemeente Middelbert is met € 33,20 per jaar de goedkoopste.

Zoals gezegd pacht u de grond en wordt u geen eigenaar. Veelal gaat het om een periode van minimaal 10 jaar tot circa 50 jaar. Na die tijd krijgen de nabestaanden wederom de keuze om voor een nieuwe periode het graf te pachten. Vanwege de lengte van de pachtovereenkomst kunnen de kosten flink oplopen. Voor een minimumperiode van 10 jaar bent u in Naarden een bedrag van€ 4.491,50 kwijt en voor 20 jaar het dubbele daarvan. Bijkomende factor is dat deze kosten wel volledig vooraf betaald dienen te worden.

Kijk op de grafkostenmeter om de kosten in uw gemeente te kunnen zien.

Eigen graf/familiegraf of een algemeen graf

Nog een belangrijke keuze met een groot financieel effect is de keuze voor een eigen graf, ook wel familiegraf genoemd of een algemeen graf. Bij een algemeen graf wordt de overledene bijgezet bij personen die onbekend zijn. Maximaal 3 personen liggen daar begraven en meestal boven elkaar. Hier kunnen dan 3 kleine gedenkstenen geplaatst worden van 50x50cm. Bij een eigen graf kunnen ook maximaal 3 personen begraven worden, maar dat zijn dan wel overledenen die een relatie met elkaar hebben; bijvoorbeeld leden uit hetzelfde gezin. Een urnen graf is hier dan heel goed toepasbaar.

Hoogte grafrechten

De hoogte van de grafrechten worden bepaald door:

  • de lokatie van de begraafplaats (binnenstad Amsterdam is veel duurder dan buitenwijk van Delfzijl)
  • de voorzieningen en faciliteiten van de begraafplaats (bezoekerscentrum etc.)
  • de pachttijd van het graf
  • de keuze voor een eigen graf/familiegraf of een algemeen graf
  • de omvang van het graf (eenvoudig of een praalgraf met een monument of een kelderruimte)
  • eventuele aanvullende onderhoudskosten (afhankelijk van soort graf en van begraafplaats)

Aanvraag documentatie en offertes op maat 

U kunt een begrafenis zo uitgebreid mogelijk houden en maken zoals u zelf wilt, maar aan alles hangt een prijskaartje. Laat u niet het hoofd op hol brengen door alle mogelijkheden, maar denk goed en rustig na over wat u wel en niet wilt en probeer zo dicht mogelijk bij uw eigen gevoel te blijven. Er zijn veel zaken waar u over na moet denken bij het regelen van een uitvaart en of begrafenis. Maar het is wel zo dat een mooie en gedenkwaardige begrafenis u zal helpen bij het verwerken van uw verlies.

Zo moet u beslissen of de overledene wel of niet thuis opgebaard wordt, welke doodskist u wilt, of er een condoleance avond, avondwake en/of uitvaartdienst gehouden wordt, de rouwkaart moet uitgezocht en verstuurd worden, komt er wel of geen overlijdensadvertentie in de krant, de rouwauto en eventuele volgauto's moeten geregeld worden, muziek, bloemen, koffietafel en al niet meer.....

Bron: www.wat-kost-het.nl

Overzicht kosten begrafenis met urnengraf

BEGRAFENISKISTEN  
Kartonnen kist t.b.v. crematie  € 225,00
Eenvoudige eiken gefineerde kist € 400,00
Luxe eiken gefineerde kist € 575,00
Luxe mahonie gefineerde kist € 625,00
Luxe massief eikenhouten kist € 1.050,00
Bloemstuk op de kist € 100,00
   
URNENGRAVEN / NIS (Kosten zijn sterk afhankelijk van de kwaliteit van de begraafplaats)   
Onderstaande kosten zijn indicatief en gemiddeld  
Bijzetten en bijgezet houden van asbussen/urnen in particulier urnengraf (10 jaar) € 500,00
Bijzetten en bijgezet houden van asbussen/urnen in particulier urnennis (10 jaar) € 850,00
Bijzetten en bijgezet houden van asbussen/urnen in particulier urnengraf (20 jaar) € 1.100,00
Bijzetten en bijgezet houden van asbussen/urnen in particulier urnennis (20 jaar) € 1.700,00
Begraven/bijzetten urn in urnengraf of -nis. € 175,00
   
Vergunning plaatsen monument € 45,00
In- of overschrijven belanghebbende € 2.700
   
GEDENKSTEEN  
Standaard open graf met grafsteen inclusief graveren en plaatsing € 2.200,00
Standaard kindergraf met grafsteen inclusief graveren en plaatsing € 1.450,00
Gedenkplaat (gemi.20 x 30 cm) graniet incl.graveren € 350,00

Voor een uitgebreider overzicht download het pdf-bestand hiernaast.

Natuursteenvakbedrijf

De natuursteenvakspecialist van het natuursteenbedrijf zal u graag persoonlijk adviseren over de mogelijkheden van een gedenkteken t.b.v. een grafmonument met bijbehorende investeringen. Ga eens langs bij een natuursteenvakbedrijf bij u in de buurt. Extra zekerheid verkrijgt u bij de natuursteenvakbedrijven aangesloten bij de branchevereniging met juiste leveringsvoorwaarden en NatuursteenGarantie.