Gedenkplekken.nl maakt gebruik van cookies. Hier vindt u meer informatie.

Militaire begraafplaats

Een militaire begraafplaats is een begraafplaats ingericht door of onder toezicht van een staat ter nagedachtenis aan en als eerbetoon voor slachtoffers die omgekomen zijn tijdens een oorlog. Tijdens de vijandelijkheden werden de oorlogsslachtoffers begraven waar ze stierven. Pas na de vijandelijkheden kregen de militaire begraafplaatsen hun actuele vorm, veelal na hergroeperen van kleine begraafplaatsen en her en der verspreide individuele graven.

De militaire begraafplaatsen van vooral de Eerste Wereldoorlog en de Tweede Wereldoorlog over geheel de wereld zijn blijvende getuigen van de menselijke kosten van een militair conflict.

Op sommige militaire begraafplaatsen liggen naast militairen ook enkele militairen van de vijandelijke strijdkrachten. Op talloze militaire begraafplaatsen liggen naast militairen ook andere oorlogsslachtoffers begraven: standrechtelijk gefusilleerden, ter dood veroordeelde en geëxecuteerde verzetsmensen, dwangarbeiders, joden, onderduikers, krijgsgevangenen van alle naties en van ontbering gestorven gevangenen. Dit geldt met name voor de in Nederland (ereveld Loenen), Indonesië en Duitsland gelegen erevelden en voor veel Belgische militaire begraafplaatsen.

Eerste natuurbegraafplaats van Nederland

Op de Veluwe is de eerste en oudste natuurbegraafplaats van Nederland te vinden: Westerwolde, eigendom van de familie Westerwoudt. 

Natuurbegraafplaats Westerwolde ligt midden in de bossen op de Veluwe, in Assel, gemeente Hoog Soeren. Het hoort bij het gelijknamige landgoed dat eigendom is van de familie Westerwoudt. Westerwolde is de eerste natuurbegraafplaats in Nederland, maar dat is toevallig zo ontstaan. Het begon ooit als een kleine familiebegraafplaats. Nu vinden er jaarlijks vijftig begravingen plaats en liggen er inmiddels totaal 1800 graven. Behalve de begraafplaats beheert de familie Westerwoudt tevens een camping op het landgoed.

Op 4 augustus 1944 gaf de burgemeester van Apeldoorn toestemming om het naast de kapel gelegen stuk grond -dat in bezit was van de familie Westerwoudt-  als begraafplaats in te richten. Voorwaarde daarbij was dat deze omheind moest worden. De oudere familiebegraafplaats ligt apart en is geheel ommuurd. Hier liggen vijf familieleden begraven. 

Graven worden uitgegeven voor onbepaalde tijd, zij het niet voor eeuwig. Dat is bij ons 99 jaar. Ruimen is dan ook nog nooit gebeurd. De graven zijn één, twee of drie diep. De kosten voor een graf voor twee personen zijn 6000 euro voor 99 jaar. Die periode gaat pas in na de tweede inlage. Het openen en sluiten van het graf kost 773,50 euro. Dat lijkt misschien veel geld, maar is goedkoop voor de periode die je krijgt.

Van te voren een graf reserveren kan niet. Dat kan alleen als iemand terminaal is of als er al directe familieleden hier begraven zijn, dat wil zeggen vader, moeder, broer of zus, zoon of dochter.

Natuur is de grondslag
Rondlopend op begraafplaats Westerwolde valt onmiddellijk het natuurlijke karakter op. Hier geen strakke paden met eenvormige stenen en ook geen met gekleurde knuffels versierde graven. Wel liggen her en der grote stenen of keien, waarvan een deel half overwoekerd door groen - dát zijn hier de graven. Ook valt de rust en de sfeer op; in plaats van een suizende autoweg hoor je hier het ruizen van de bomen en het geluid van vogels. Het moge duidelijk zijn: op Westerwolde lig je op een echte natuurbegraafplaats, of liever: midden in het bos.

Mausoleum

Een mausoleum is een gebouw waarin een of meer kisten staan. Er is een verschil tussen mausolea en wandgraven. Wandgraven kunnen los op de begraafplaats staan, zoals op gemeentelijke begraafplaatsen in Enschede of Zwolle. Op de begraafplaats Heilig Landstichting en de gemeentelijke begraafplaats van de gemeente Valkenburg zijn wandgraven in heuvels aangelegd.

In een mausoleum kun je ook graven in de wand hebben. Daarnaast kunnen zich in een mausoleum 'gewone' graven in de vloer of in een kelder bevinden. Ook kunnen er losstaande tombes met een kist staan.

Mausileum 

Bron: W.G.H.M.van der Putten

Voorbeelden van mausolea in Nederland zijn:

  • het ruim 100 jaar oude mausoleum op de gemeentelijke begraafplaats Kleverlaan in Haarlem
  • de crypte op de begraafplaats Heilig Landstichting in het plaatsje Heilig Landstichting in Groesbeek

 

Particuliere mausolea

Er zijn ook particuliere mausolea, die van een persoon of familie zijn.

Een aantal voorbeelden hiervan is te vinden op begraafplaats Westerveld te Driehuis Velsen. Een bekend voorbeeld is het mausoleum van de voormalige Duitse keizer Wilhelm II bij Huis Doorn te Doorn. Een ander voorbeeld is het mausoleum van de familie Jamin te Rotterdam op de RK begraafplaats St Laurentius.

Mausoleum Jamin Rotterdam  Mausoleum familie Jamin Rotterdam.

Mausolea zijn ook te vinden op Oud Eik en Duinen in Den Haag, begraafplaats Kerkhoflaan in Den Haag, op begraafplaats Heiderust te Rheden, in Dordrecht op de Essenhof en nog vele andere locaties.

Dierenbegraafplaatsen

Voor sommige mensen is een huisdier niet zomaar een dier. Het is vaak hun maatje, steun en toeverlaat en vertrouweling. Geen wonder dat mensen die zoveel geven om hun huisdier het een verschrikkelijk idee vinden om het door de dierenarts te laten afvoeren. In Nederland zijn diverse begraafplaatsen om huisdieren een prachtige laatste rustplaats te geven. De huisdieren kunnen begraven worden of de as kan in een urn of urnen graf geplaatst worden. Op begraafplaatsen kan de as van uw huisdier in een urnen graf weer verenigd worden met dat van het baasje. Tegenwoordig is er steeds meer mogelijk. Uw natuursteenvakspecialist kan u er meer over vertellen, neem contact op met een specialist bij u in de buurt.