Gedenkplekken.nl maakt gebruik van cookies. Hier vindt u meer informatie.

Specifieke, lokale eisen

Begraven algemeen

Er zijn nogal wat verschillen tussen de mogelijkheden die de begraafplaatsen bieden. Naast dat het een emotioneel besluit is waar iemand begraven wordt, zijn er veel praktische afwegingen te maken. Het is niet altijd mogelijk om in elke plaats naar keuze begraven te worden. Als die mogelijkheid er wel is dan kan de begraafplaats verschillende tarieven hanteren voor ingezetenen of niet-ingezetenen van de gemeente. Ook kunnen er beperkingen zijn voor begraafplaatsen die naast een kerk gelegen zijn, bijvoorbeeld dat slechts leden van die kerkgemeenschap daar begraven mogen worden.

Kijk hier wat de grafkosten zijn in uw gemeente.

Begraven op eigen grond 

Het is mogelijk begraven te worden op eigen grond in uitzonderlijke gevallen. Meestal betreft dit een landgoed dat al jarenlang in bezit van een familie is. Als er een uitdrukkelijke wens is tot begraven op eigen grond, dan moet dit ruimschoots op tijd aangevraagd worden bij de gemeente. Het is een langdurige procedure waarbij gekeken wordt naar o.a. het streek- en bestemmingsplan en of er aan milieuhygiënische en technische eisen wordt voldaan.

Natuurbegraafplaatsen

In Nederland zijn momenteel twee natuurbegraafplaatsen. Eén bevindt zich in St. Odiliënberg in Limburg, de ander (uitgelicht bij bijzondere begraafplaatsen op deze site) in Hoog Soeren op de Veluwe. Nieuwe natuurbegraafplaatsen zijn in ontwikkeling. De natuurbegraafplaats wordt in eerste instantie gezien als bos, daarna pas als begraafplaats. Een overledene wordt minder diep begraven dan op een algemene begraafplaats en er wordt niet geruimd. Over het algemeen gaat men uit van ecologische en milieuvriendelijke principes en worden er eisen gesteld aan de gebruikte materialen. Mensen uit het hele land kunnen hier begraven worden.

Bovengronds begraven

In de meer Zuidelijke landen is het heel gewoon om bovengronds begraven te worden. In Nederland is het tot nu toe op slechts een klein aantal begraafplaatsen mogelijk. De kist wordt in een nis in een wand geplaatst. Meestal gaat het om drie nissen boven elkaar. Vaak wordt hier dan een natuursteenplaat met tekst als afwerking gekozen. Bovengronds begraven is over het algemeen duurder dan begraven in de grond.

Gedenktekens

De Nederlandse wet stelt geen specifieke eisen aan gedenktekens. Wel kunnen de eisen per begraafplaats verschillen als het gaat om vormgeving, materiaalgebruik, afmetingen en fundatie. Over het algemeen geldt dat een begraafplaats een gevoel van rust en waardigheid moet uitstralen en de vormgeving van een gedenkteken daar op moet aansluiten. Een natuursteenvakbedrijf is vaak op de hoogte van de specifieke en lokale eisen.

Natuursteen bedrijven

Natuursteenvakbedrijven die lid zijn van ABN Natuursteen beschikken over vakmensen die alles over natuursteen, de vele gebruiksmogelijkheden ervan en het onderhoud van dit materiaal weten. Zij adviseren u bij uw ontwerpen, het vervaardigen, het restaureren en het plaatsen van de glazen en natuurstenen gedenktekens. Zij verwerken ook de vergunningaanvraag bij de betreffende begraafplaats of gemeente en regelen de verzekering.

Bezoekt u eens een ABN Natuursteenvakbedrijf bij u in de buurt. Daar kan men u helpen bij het maken van de juiste keuzes, u van advies voorzien en met u meedenken om uw persoonlijke wensen probleemloos uit te voeren. Ook het onderhoud van uw gedenkteken is bij hun in goede handen zodat u bezig kunt zijn met het afscheid en verwerken van uw verdriet van uw geliefde.