Gedenkplekken.nl maakt gebruik van cookies. Hier vindt u meer informatie.

Begraafplaatsen laten geschiedenis zien

Begraafplaatsen zijn er in eerste instantie voor het begraven, een urn te plaatsen of as uit te strooien. Op deze site heeft u al eerder kunnen lezen dat een mooie omgeving troost biedt aan nabestaanden.
Naast het bieden van troost, geeft een begraafplaats ook inzicht in de geschiedenis van de regio. Niet alleen over families, maar ook op het gebied van architectuur en cultuurhistorie.

In Apeldoorn ligt begraafplaats Soerenseweg. Dit is inmiddels een rijksmonument omdat het een goed beeld geeft van de stijlen in grafmonumenten over de afgelopen eeuwen.

Vergeet ook de natuur op een begraafplaats niet. In de meeste gevallen zijn deze plaatsen omgeven door een scala aan bomen die door het jaar heen hun sfeer en kleur aan de begraafplaats geven.

Meer informatie over dit onderwerp en de meerwaarde die de verschillende functies van een begraafplaats op de exploitatie ervan kunnen hebben, leest u op de website 'OmgevingsWeb'.

In Duitsland is men ook overtuigd van de maatschappelijke functie van de begraafplaats. In een artikel in het blad Stein beschrijft men het gevoel van het bezoeken van een 'park' in plaats van dat van een begraafplaats. De mogelijkheden voor begraven en asbestemming nemen toe en iedereen kan op zijn eigen manier uiting geven aan de manier waarop zij hun dierbare wenst te gedenken.
Ada Wille stond in haar bijdrage op de site van het LOB ook stil bij dit onderwerp. In het artikel 'Van volkstuin tot oefenbegraafplaats' leest u de uiteenlopende ideeën die zij aandraagt voor de ongebruikte grond op begraafplaatsen.

Ieder jaar organiseren de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen (LOB) en de Vereniging De Terebinth de 'Week van de begraafplaats'. Wandel eens op een mooie dag over een begraafplaats en geniet van de rust, de natuur, de bijzondere monumenten. Laat u verrassen door deze stenen archieven van stad en dorp. Wellicht zult u na uw bezoek zeggen: Lang leve de begraafplaats!

In 2015 wordt  de 'Week van de Begraafplaats' opnieuw georganiseerd en wel van zaterdag 30 mei t/m zondag 7 juni.