Gedenkplekken.nl maakt gebruik van cookies. Hier vindt u meer informatie.

Over ons

Na het moment van afscheid staat u voor de moeilijke beslissing wat te doen met de as.

Graag wijzen wij u erop, dat het crematorium wettelijk verplicht is de as een maand in bewaring te houden. U heeft dus een aantal weken om na te denken over de keuze van asbestemming. Mocht u in deze periode niet tot een besluit kunnen komen, kunt u altijd met het crematorium in gesprek over verlenging van de bewaartijd.

Omdat cremeren in Nederland de afgelopen jaren meer voorkomt dan begraven, zijn er binnen de uitvaartbranche steeds meer mogelijkheden voor asbestemming:

  • verstrooiing van de as;
  • bewaren van de as thuis in een urn of deels in een sieraad;
  • bewaren van de as op een begraafplaats in een urnengraf of in een urnennis.

Steeds vaker worden wij geconfronteerd met nabestaanden die de as van hun dierbare hebben laten verstrooien en daar naderhand spijt van kregen. Zij missen op een gegeven moment een gedenkplek.

Steeds vaker zijn er mogelijkheden om de asbus voor een korte termijn te plaatsen in een urnengraf of in een urnennis met naamsvermelding. Op deze wijze ontstaat een persoonlijke gedenkplek waar men de dierbare kan herdenken.

Begraafplaatsen spelen hier al op in door contracten af te sluiten voor een kortere plaatsingsperiode, van bijvoorbeeld vijf jaar. Gedurende deze periode kunt u beslissen of u de termijn wilt verlengen.

Initiatief

Gedenkplekken is een initiatief van de Algemene Nederlandse Bond van Natuursteenbedrijven (ABN Natuursteen) en is mede mogelijke gemaakt door een financiele bijdrage van het Hoofdbedrijfschap Ambachten. Gedenkplekken heeft tot doel het promoten en stimuleren van het gebruik van gedenkplekken in Nederland.

Doelstelling

Diverse doelgroepen op deze wijze inzicht geven over de locaties, voorzieningen en mogelijkheden van/op begraafplaatsen en de verschillende mogelijkheden en toepassingen van begraven, grafmonumenten, gedenktekens, urnengraven. Promotie van het natuursteenproduct van de natuursteenvakbedrijven en de diverse mogelijkheden van urnengraven wordt hierbij duidelijk meegenomen.